Vad är det som gör möbler till klassiker?

När vi funderar över inredning till vårt hem möter vi ofta det som kallas för designklassiker. Men vad är det egentligen som kännetecknar en klassisk möbel?

Det som betecknas som designklassiker är oftast möbler som har flera årtionden på nacken men fortfarande är populära och passar in i våra hem än idag. De har helt enkelt det som kallas tidlös design. Det gör att det är svårt att säga exakt när de tillkom, bara genom att titta på dem, eftersom de inte speglar någon speciell tids design.

Eftersom de är populära än idag kan vi också konstatera att designklassiker ofta håller väldigt hög kvalitet. De är gjorda för att hålla under lång tid, i flera generationer och kanske till och med en hel livstid. Ofta har själva formen tagits fram tillsammans med hantverkare, för att säkerställa att det går att tillverka möbeln.

Är designklassiker alltid dyra?

Njae, är nog svaret på den frågan. Oftast betingar designklassiker ett högt inköpspris, men utslaget över möbelns livsläng blir det inte speciellt dyrt. Om du står i valet och kvalet om att skaffa en dyr möbel, men inte har hela summan tillgänglig riktigt än kan Zensum Stockholm hjälpa till.

På senare år har det visat sig att även lågprismöbler har börjat nosa på klassiker-status. Till exempel visade det sig att en del IKEA-möbler från 1970- och -80talet betingar höga priser på begagnatmarknaden. Så nya designklassiker finns både i det övre och det under prisspannet.

Med det i åtanke kan en idé vara att blanda gamla klassiker med nyare design i ditt hem. På så sätt skapar du en egen känsla och en unik blandning som kan representera dig och din stil.

Designmöbler på loppis eller i andra hand

Att leta efter dina egna design-favoriter på loppisar och på Blocket kan öppna möjligheter för riktiga fynd. Det händer ju trots allt att andra människor tröttnar på sina dyra möbler och låter dem komma till ett annat hem för ett lägre pris.

Kanske är det så du kan få tag på de där åtta hett eftertraktade Y-stolarna av Hans Wegener?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *