Inred ett barnrum

När du ska inreda ett barnrum är det viktigt att tänka på främst två saker – ett: det ska vara lekvänligt och två: det ska gå att städa undan för att barnet ska kunna varva ner och komma till ro där. Eftersom dessa två saker ofta är varandras direkta motsatser finns det vissa utmaningar med att inreda ett barnrum.

Dessutom tillkommer svårigheten med dina egna inredningsdrömmar, som kanske inte passar ihop med barnets önskningar och behov. Många barn vill inte alls ha ett ljust och fräscht rum med vita väggar och beige gardiner, utan de önskar sig massor med färg och helt okoordinerade leksaker.

Belysning

För att kombinera de två behoven i ett barnrum är det viktigt att ha en genomtänkt belysning. Det behövs både ett ordentligt allmänljus för lek och stök och röj, och en lite mer avmätt indirekt belysning för att skapa en varm och ombonad stämning som passar för avkoppling.

Om barnet gillar att pyssla eller bygga saker är det viktigt att se till att det finns bra punktbelysning som gör att det är lätt att se och koncentrera sig på uppgifterna.

Inspirera till lek

De flesta barn behöver kanske inte så mycket inspiration för att leka, men det kan ändå vara värt att tänka på. En stor matta, och några stora kuddar är bra saker som kan fungera både för lek och avkoppling.

Om barnet är ett pysselbarn är det en bra idé att se till att det finns ett oömt bord, gärna stort nog för ett par stolar så att pysslet även kan innefatta en kompis eller en förälder.

Ett par lådor som även kan fungera som byggstenar till en koja, eller bli en affärsdisk är också bra saker att försöka få in i barnrummet.

Och så det viktigaste av allt: se till så att det går lätt att städa och ställa undan alla leksaker, så att förvandlingen från lekrum till avkopplingsrum går snabbt och lätt. Backar eller korgar, gärna med lock, som man kan lägga ner saker i och ställa undan. Hyllor till saker som måste vara kvar till nästa lektillfälle, exempelvis legobyggen eller pågående pyssel. Några brickor att ställa halvfärdiga alster på är också en bra idé.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *