Tavelvägg

Men en tavelvägg så blir ditt hem lite mer personligt, ombonat och får en mer inredd känsla. För att du ska slippa onödiga spikhål så är det bra att ägna lite tid åt förberedelser när du ska skapa din tavelvägg. Det första du behöver fundera över är såklart var du vill ha din tavelvägg, och därmed hur mycket plats du kan låta den ta. Kanske vill du liva upp väggen i trappan? Eller skapa ett blickfång i hallen? Eller varför inte erbjuda lite förströelse på toaletten? De vanliga ställena – ovanför soffan, på en vardagsrumsvägg eller ovanför sängen fungerar alltid också, förstås. När du har klart för dig var du vill ha din tavelvägg är det dags för nästa steg – vilka motiv har du tänkt dig? Familjebilder? Roliga vykort? Svartvita foton? Egentagna foton eller köpta bilder? Målade tavlor? Efter dessa beslut, och med utvalda bilder börjar det verkliga pusslandet.

Enhetlighet

Om du är ute efter att skapa en enhetlig känsla i din tavelvägg kan du antingen välja enhetliga ramar i samma färg, eller hålla dig till en och samma färgskala i dina motiv. Många väljer att ha en tavelvägg med svartvitt, men det går förstås lika bra att välja andra färger om det passar dig och resten av rummet bättre.

Raka konturer

Ett annat sätt att skapa ett lugn i en tavelvägg är att utgå från ett hörn, och alltså ha en rak vågrät linje och en rak lodrät linje som tavelväggen växer ut från och så låta de två motstående sidorna vara oregelbundna, för att skapa mer liv i din tavelvägg. Vill du hellre hålla det en aning stramare låter du tavelväggens ytterkonturer hålla sig inom en kvadrat eller rektangel.

Oregelbunden

För en “stökigare” känsla kan du låta ytterkonturerna vara helt oregelbundna, men då kan det vara bra att ändå tänka på att låta bilderna inom ytterkonturerna hålla ihop genom att exempelvis hålla en gemensam lodrät eller vågrät mittlinje för bilder som sitter under respektive bredvid varann. Här kan du också tänka på att det kan vara värt att se hur det blir med en gemensam färgskala på motiven, för att inte både upphängningen och motiven ska spreta för mycket och skapa en oordnad känsla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *