Stilleben

Stilleben är ett bra sätt att visa upp dina prydnadssaker och skapa ett intressant blickfång i rummet. Placerad tillsammans med några andra saker skapar blombuketten en skön harmoni och ser mindre ensam och “utställd” ut. Att skapa nya stilleben är ett lätt, enkelt och billigt sätt att förändra ditt hem ofta, och du kan till exempel låta årstiden smyga sig in i och synas i dina grupperingar. Genom att låta exempelvis arvegods vara med i dina stilleben får du också en möjlighet att låta de där sakerna du inte riktigt vet var du ska placera få en chans att synas, samtidigt som du knyter an till din familjehistoria. För att undvika att det ser plottrigt och ogenomtänkt ut så finns det vissa tumregler som kan vara bra att känna till och komma ihåg.

Låt udda vara jämt

Ett enkelt och vanligt knep för en nybörjare för att få till ett harmoniskt stilleben är att använda sig av ett udda antal ting. tänk tre, fem eller sju snarare än fyra eller sex. Tänk också på att gruppera saker som “hör ihop”, även inom ett stilleben. Gruppering är särskilt viktigt att tänka på när du skapar ett större stilleben, exempelvis på en bred byrå eller i ett vitrinskåp.

Olika höjder

Om du använder dig av saker med olika höjd kommer du att märka att ditt stilleben blir intressantare att se på och känns mer välkomponerat. När du använder dig av olika höjd är tumregeln att de högre objekten står bakom de som är lägre. Ett annat bra tips är att låta det högsta objektet vara i mitten och placera de lägre objekten i en triangel ut från det högsta. Detta knep används ofta i välstylade skyltfönster. På ett runt bord kan du tänka dig att bordet består av fyra tårtbitar och sedan låta höjden på dina objekt minska i en spiralform.

Sammanhållen färgskala

För ett så harmoniskt resultat som möjligt bör du försöka hålla dig till en och samma färgskala i ditt stilleben. Om du dessutom kan plocka upp någon av färgerna i rummet så blir effekten ännu mer välkomponerad och vilsam. Vill du hellre liva upp rummet så använder du dig av en accentfärg, men även här blir effekten av att plocka upp någon av rummets färger att ditt stilleben upplevs som mer välkomponerat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *