Skärbrädan – en inredningspryl i ropet

Det här är ju ingen nyhet direkt, för skärbrädan har varit en innepryl under ganska lång tid nu. Men eftersom den hänger med fortfarande är det värt att ta upp den ändå.

Skärbrädor kan förutom att användas som just skärbrädor också dubblera som din mest användbara och varierande inredningspryl. Snygga skärbrädor som lutar sig mot väggen på köksbänken som ett stilleben i köket är ett klassiskt blickfång som du hittar på nästan varenda köksbild du ser, både i inredningsmagasin och i mäklarannonser.

En snygg skärbräda är också ett bra sätt att samla ihop en grupp föremål för att ge ett mer enhetligt intryck. Ett vanligt exempel är flaskor med olja och vinäger samt salt- och pepparkar bredvid spisen eller på matbordet.

Skärbrädan som skärbräda

När du ska köpa skärbräda så finns det några saker som kan vara bra att tänka på. Du kommer att behöva några olika storlekar på dina skärbrädor. En riktigt stor kan vara bra att när du till exempel ska skära upp ett stort stycke kött.

En lite mindre passar till att skiva upp grönsaker, och här kan det vara klokt att skaffa en skärbräda till lök. Det är ju inte toppenkul när annan mat smakar lök eller vitlök.

Skärbrädan som serveringsfat

Ytterligare ett användningsområde för skärbrädor är som uppläggnings- eller serveringsfat. Det här finns det strålande exempel på hos nästan vilken life-style-bloggare som helst, och även i mat-tidningar eller kokböcker syns den här trenden.

Mat som passar att servera på skärbräda är, förutom det självskrivna brödet, bland annat ost i bit, uppskurna grönsaker, hela frukostar, frukt och mycket, mycket mer.

Istället för att lägga tillbehören till fredagstacon i små skålar kan du variera dukningen genom att servera grönsaker och ost i små högar på en stor skärbräda. Eller om du istället väljer en fredagsmiddag med ost- och charkbricka så är det ju givet med en stor skärbräda som du dukar upp olika sorters ost – en hårdost, en vitmögel och en bit gorgonzola kanske, lite lufttorkad skinka, några skivor salami och så ett päron och en liten burk marmelad att ha till osten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *