Renovera köket på egen hand

De flesta renoveringar drar iväg rejält i pengar, men även i tid. Om du bestämmer dig för att göra det själv tar det möjligen lika lång tid, men det blir åtminstone billigare. Och du slipper dessutom hålla på och dividera med hantverkare om hur du har tänkt dig det hela.

Det är inte jättesvårt att renovera kök själv. Men däremot vill vi ge dig några råd innan du drar igång:

  • Tag hjälp med el och vatten om du inte är helt säker på att du kan göra jobbet själv!
  • Låt gärna ett köksproffs vara med och planera ditt nya kök. Det är mycket att tänka på, och proffsen har koll på det mesta.
  • Skaffa dig ordentliga verktyg. Det finns prisvärd maskinuthyrning om du inte vill köpa allt du behöver.

Gör en plan

När du har planerat ditt nya kök så vet du två saker – vad det kommer kosta, och när du kan ha allting hemma hos dig. Det är troligen inte i morgon. De flesta kök tar åtminstone ett par veckor att leverera, så du kommer ha lite tid på dig för allt som ska göras innan.

Antagligen vill du vara utan kök en så kort tidsrymd som möjligt. Planera därför rivningen av köket så tätt inpå leverans av det nya köket du vågar. glöm inte heller att du behöver göra dig av med det gamla köket på något sätt. Är det i bra skick kan du fundera på om du vill lägga ut det på Blocket. Det finns en stor marknad för gamla kök där, och får du sålt det så minskar du ju på kostnaderna för ditt nya kök.

Riv ut och förbered

Att riva ut det gamla köket är oftast inte det som tar längst tid. Istället är det underarbetet för ditt nya kök som kommer vara tidskrävande.

När det gamla köket är utrivet behöver du göra allt förarbete för det nya köket. Flytta el och vatten (tag hjälp av fackmän om du inte är helt säker på att du vet vad du gör!) om det behövs, och fixa underlag för nytt kakel och kanske nytt golv?

Har du gjort ett ordentligt underarbete kommer själva köksmonteringen att gå på ett kick. Om du ska sätta nytt kakel kommer det dock behöva torka mellan sättning och fogning, och även efter fogningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *